Bärtart ur Uppländsk undfägnad.Från Domarbo, Tolfta socken.
Sats till 4 bärtartar
12 potatisar
4-5 dl vetemjöl
Till gröten:
4 morötter
1/2 rödbeta
3 1/2 dl lingonsylt
1 dl grovt rågmjöl
Koka potatisen dagen innan. Mal potatisen i köttkvarn eller använd matberedare. Bruka i vetemjöl och lite salt i potatisen så att det blir en smidig deg som går att kavla. Kavla ut fyra runda, tunna kakor, stora som en tallrik och picka med gaffel. Grädda kakorna tills de blir lite "rosiga" ca 25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Förbered fyllningen under tiden. Koka morötter och rödbetor tills de blir mjuka. mal i köttkvarn eller finfördela i matberedare. Koka i hop rotfrukterna med lingonsylten och vispa i rågmjöl till en smidig gröt. bred gröten över kakorna, var noga med att täcka kanterna.
Jag har inte provat den själv!
Uppländsk undfägnad är en jättebra bok med många recept från bondesamhället och självförsörjningens dagar.Molly
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar