söndag 28 december 2008

Julbilder, håll i hatten!


Juldags-promenad som alla andra Jäla-bor.. Och vilket väder vi fick! Det var sagolikt! Ett par timmars vandring i skogarna och det gick att göra sig av med sista julmaten medans vi såg på Emil i Lönneberga :)

Lite julmat hör ju till! Vi har en finsk-svensk variant som inte är alltid sig lik.. Man måste ju inte ha allting alla år! Hur går ra,san om bröllopskläderna..nånting gammalt, nånting nytt..nånting fått osv...


Farfar med två av sina flickor. Särskillt Elina närmst avgudar Farfar.. Joanna är aningens blyg.. Men ingen kan väl missa att Joanna är Farfars barnbarn? Joanna och Farfar är lika som bär som man säger.. Och att vara lik Farfar är inte det sämsta! Ni som vet, vet ju att det kunde vara mycket värre................



Miina har plockat undan all pynt nertill.. I dagsläget är granen väldigt snygg upptill..




En hemmagjord pralin-låda.. Pyttsan, inte förnedrar jag mig till Alladdin-ask att ge bort! ;) OBS! Skämt!





Elina pyntar...






Svärmor efterfrågade ett gammalt rec ept.. Kan det vara denna?

Bärtart ur Uppländsk undfägnad.Från Domarbo, Tolfta socken.
Sats till 4 bärtartar

12 potatisar
4-5 dl vetemjöl

Till gröten:
4 morötter
1/2 rödbeta
3 1/2 dl lingonsylt
1 dl grovt rågmjöl

Koka potatisen dagen innan. Mal potatisen i köttkvarn eller använd matberedare. Bruka i vetemjöl och lite salt i potatisen så att det blir en smidig deg som går att kavla. Kavla ut fyra runda, tunna kakor, stora som en tallrik och picka med gaffel. Grädda kakorna tills de blir lite "rosiga" ca 25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Förbered fyllningen under tiden. Koka morötter och rödbetor tills de blir mjuka. mal i köttkvarn eller finfördela i matberedare. Koka i hop rotfrukterna med lingonsylten och vispa i rågmjöl till en smidig gröt. bred gröten över kakorna, var noga med att täcka kanterna.
Jag har inte provat den själv!
Uppländsk undfägnad är en jättebra bok med många recept från bondesamhället och självförsörjningens dagar.Molly