tisdag 27 maj 2008

Skynda skynda..

Ifall ni ska ha maskrosvin i år!
Dom sista maskrosorna blommar ut imorgon verkar det som.. Jag plockade glatt igår..och idag är allt på solsidan bara fjun...
Kunde få ihop lite till en maskrossirap.. men det satt hårt inne..

Har använt barnarbetare i plockningen, det är deras små klåfingrar helt perfekta till! Dom ska inte bara plockas utan man ska endast plocka själva kronbladen.. Det är drygare än man tror att få ihop 3 liter med maskroskronblad.. Men vad gör man inte... Det blir gott!
Nygjort smakar det precis som cider utan kolsyra..Det ska visst gå att få bubblor i det med en sockerbit i eller nåt.. Har inte testat..Men annars sägs det också att det kommer att vara som finaste champagne om 25 år.

Misstänker att jag behöver en vinkällare snart.

Har gått o grunnat på detta med syrenen.. det borde gå att använda syren med maskrosvinsreceptet..borde gå..

Kan meddela om syrensaften att luktar ljuvligt i vårt kök nu. Färgen är helt underbar!!! Och har provsmakat lite försiktigt och det är supergott också! Det blir helt klart en sats till..eller flera.. O så löjligt enkelt är det ju också!!!!!

Jag måste få rabarber!!

Har någon av er överskott på rabarber så tages det tacksamt emot..
Min lilla stackare från Eskilstuna verkar inte trivas och den jag fick av grannen förra året är för ynklig än.. Lite nödtorftigt till paj räcker det..
Jag vill göra marmelad o saft o frysa in och kan tänka mig massor med rabarber....
HJÄLP!
Syrensaft

40-60 klasar blå bondsyren.

1-1,5 kg strösocker

50g vinsyra

1 citron

1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.


Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.

Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.

Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.

Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som "vanlig" saft vid serveringen.