söndag 4 oktober 2009

Hösttider, bråda tider...

Det är väldigt arbetsintevsivt så här års, ifall någon trodde nånting annat. Det är NU allting ska ske innan vintern....

Sista skörden, installning av djur, sista byggrycket utomhus, ställa i ordning och börja elda, invintring av gården i allmänhet.
Man ställer in redskap och annat som far illa av utevistelse eller helt enkelt inte behövs innan nästa sommar.

Hönshuset behöver fixas till, den klarar inte en vinter till... Per-Olof har redan fixat dit nya dörrar och det gjorde verkligen skillnad! Nu ska bara den ruttna väggen bli hel och nya (begagnade) fönster ska in.

Jörgen kämpar för fullt med att ställa i ordning ett nytt system för fliseldningen, i år har han säckat fliset istället för kärran som vi hade ifjol.

Jag tar vara på det sista ätbara ute.
Det senaste har jag kokat in päron för vinterns desserter.
Ska ut och plocka rönnbär om jag hinner innan fåglarna, jag blir antagligen utan om det är som det brukar, men rönnbärsgele är annars min favorit...
Trattkantarellerna har kommit har jag hört!
Och ÄPPLEN! Jag har inte ens börjat ta hand om några äpplen än.. det brådskar...

Sista potatisen är iallafall i säkerhet, det står lite rödbetor och purjo och svartrötter kvar om jag inte minns fel..

Jag ska flytta lite bärbuskar...

Och alla djuren, småbaggarna ligger i frysen och dom som skulle säljas av fåren är levererade. Nya flocken har flyttat in på gården, men inte i fårhuset, den ska skrubbas först....
Grisarna ska göra sällskap med småbaggarna..Men det är inte helt lätt att hitta någon som vill hjälpa oss att slakta dom..
O sen ska Kurt hem till sig när han tjänstgjord färdigt...

Hästtransaktioner är det också på gång,mer omdet en annan dag..




Våra nya genbanksfår! Gute, som dom förra som jag sålt av under sommaren.
Vi trivdes helt perfekt med rasen,jag sneglade lite på andra raser också innan vi köpte dom här nya,men NEJ, det är bara Gute som gäller. Trevligt lynne, bra slaktvikter, utmärkta mammor, vackra fällar och så snygga för övrigt också med horn på både tackor och baggar!
Fr.o.m. nu är vi anslutna till genbank även med fåren.