onsdag 20 augusti 2008

Skinn skinn skinn..


Vilken lycka, fjolårsskinnen från berederiet har kommit idag.. Tjejerna och jag har vältrat oss i dom hela kvällen..SÅÅÅ HÄRLIGT!
Ett mattskinn, alltså långhårigt. Två plädar och tre normala så att säga.
Nu gäller det att disponera dom klokt.. Ev. kommer en eller två bli till salu.. Måste väl skrapa ihop lite pengar också emellanåt..Även om det vore höjden av lyx att spara alla för att rulla omkring i dom... Men det kommer väl flera nästa år;)
Det är ju lite arbete med dom. Förts ska man ta hem dom från slakteriet. Sedan klippa rent dom från all slams och snoppar och annat onödigt ...
Sedan slats dom först över natten med ett redigt lager salt..Skakas av dagen efter..saltas om.. Och så tittar vi till dom dagligen.. leder bort gegga o vatten och saltar på där det behövs..
Saltar om efter en vecka.. Samma procedur igen. Saltet drar ju ur vätska så det blir bra geggigt..
Sen borstar jag dom rena från löst skräp och kardborrar och tovor o sånt.. Och låter torka lite en vacker dag ute på staketet..Innan dom rullas ihop till hårda buntar Och skickas med bussgods från stan till Tranås Skinnberederi.
Ska tillägga att dom är riktigt härligt garvade..mjuka o goa på skinnsidan med och även tvättbara..Förutom det långhåriga mattskinnet..Det skulle ju bli helt förstört i maskin..