onsdag 20 augusti 2008

Skinn skinn skinn..


Vilken lycka, fjolårsskinnen från berederiet har kommit idag.. Tjejerna och jag har vältrat oss i dom hela kvällen..SÅÅÅ HÄRLIGT!
Ett mattskinn, alltså långhårigt. Två plädar och tre normala så att säga.
Nu gäller det att disponera dom klokt.. Ev. kommer en eller två bli till salu.. Måste väl skrapa ihop lite pengar också emellanåt..Även om det vore höjden av lyx att spara alla för att rulla omkring i dom... Men det kommer väl flera nästa år;)
Det är ju lite arbete med dom. Förts ska man ta hem dom från slakteriet. Sedan klippa rent dom från all slams och snoppar och annat onödigt ...
Sedan slats dom först över natten med ett redigt lager salt..Skakas av dagen efter..saltas om.. Och så tittar vi till dom dagligen.. leder bort gegga o vatten och saltar på där det behövs..
Saltar om efter en vecka.. Samma procedur igen. Saltet drar ju ur vätska så det blir bra geggigt..
Sen borstar jag dom rena från löst skräp och kardborrar och tovor o sånt.. Och låter torka lite en vacker dag ute på staketet..Innan dom rullas ihop till hårda buntar Och skickas med bussgods från stan till Tranås Skinnberederi.
Ska tillägga att dom är riktigt härligt garvade..mjuka o goa på skinnsidan med och även tvättbara..Förutom det långhåriga mattskinnet..Det skulle ju bli helt förstört i maskin..

8 kommentarer:

Skumme sa...

Vad härligt med skinnen! Efter all väntan...och vilket jobb ni haft med dem. Nästan så man blir sugen på att bli spekulant...men de lär väl bli dyra antar jag ;-).

Familjen Färnevik sa...

Härligt att skinnen äntligen kommit! Miina ser tämligen nöjd ut,j ag ska allt hem till er och rulla runt i dem också ngn dag och testa om det är lika mysigt som det ser ut! :-D ser fram emot om ett par år när vi också har egna skinn!

Familjen Färnevik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mia i Norrvissjö sa...

Visst är det härligt med nyss hemkomna lammskinn! Vi har ett tiotal hemma nu och väntar på ännu fler... :-)

Anonym sa...

Sicka lyxlirare ni är! Jag är störtavundsjuk. Kram

Familjen Andersson sa...

Lyxlirare är vi också när vi ränner o lamm-passar flera nätter i sträck på våren..och stänslar o slås med bromsen på samma gång..eller letar lösa får i mörker o skyfall ;)

Familjen Andersson sa...

Jag tycker vi har förtjänat skinnen :) :) :)

Familjen Färnevik sa...

Det tycker jag också!!! Attans, jag glömde provrulla ju! ;-)