fredag 19 november 2010

En liten ide vad man kan göra..



Min mamma har hantverkat av våra guteskinn och gammal "äpplet" stol.

Leverlåda och -pastej

I och med slakten, blir det en del att ta vara på. Lever är ju så gott att göa gryta på eller steka biffar av, men det räcker också till lite pastej till julbordet och leverlåda som inte bör saknas på vårt finsk-svenska julbord :)
Jag och min kusin som också hade ett gäng levrar att ta hand om, hjälptes åt och använde min Farmors, hennes Mormors gamla recept för skojs skull. Mycket enkel och god, kan inte misslyckas.
( Ni kanske noterar dom annorlunda formuleringarna i receptet, jag lät dom vara kvar, dom hör till henne ;)

Leverpastej
400 g lever
250 g fläsk-kött
2 dl grädde
4 msk skorpmjöl
2 lök
6 ansjovisfileer (här överdoserade vi lite, det är gott)
3 ägg
3 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 msk sirap (också en lätt överdos här)
1 tsk ingefära
Mal alltihopa väl i en köttkvarn, fodra formen med baconskivor så lossnar pastejen lättare och blir fin. Grädda i ugn i vattenbad 200 grader 2 timmar, täck med folie eller plåt.



Vi tänkte givetvis lite fel när vi kokade risgrynsgröt, det ska ju bara kokas med vatten till leverlådan, men det blev vanlig gröt istället..hoppsan, ingen skada skedd, vi vill gärna ha morotslåda också till julbordet och till den ska det vara vanlig gröt, så det blev fixat på samma gång. Leverlådan i bakgrunden.