fredag 25 december 2009

Jul 2009

Dagen började med tomtegröt och julgranspåklädning. Notera lillfröken i nattlinne, hon är mamma upp i dagen, har lite svårt för finkläder. Hon skrek rakt ut och rullade omkring på golvet bara jag tog fram en finklänning... Granen blir precis så där härligt rörig och gammaldags när barnen fixar den, en vuxen kan aldrig få till samma stuk! Disney-granar ger jag inte mycket för..
Mat,mat,mat.. Husmor var uppe vid fyrasnåret och kokade gröt och revben och skinka och ägg...osv.
Det är inte utan att jag är lite mallig över det hemmaproducerade julbordet.. för inte fasiken sliter vi 365 dagar om året med att skotta skit och fylla vatten och kånka hö hit och dit och gräva i jorden i vår anletes svett bara för skojs skull... Det betalar sig i slutändan :)
Nämnas bör så klart den tillsatsfria julskinkan som är uppfödd på gården,det var första gången vi hade det..och jag undrar hur man nånsin ska kunna äta nånting annat? Likaså revbensspjällen med recept från Vrågården var något alldeless extra... Premiär var det också för den torkade fårfiolen, det kommer att ätas året om hädanefter..
Givetvis finns det plumpar i protokollet, jag har ingen egen sill att lägga in, det blir vackert Abbas inläggningsill. (Hmm... sill i dammen?) Rommen på äggen...och som pricken på I:et, värsta tillsatsbomben av allt, det slank med en köpe-RÖDBETSSALLAD.. *skäms* Hade tagit fram en burk hemmagjorda rödbetor till ändamålet..men bangade i sista stund när jag kompleteringshandlade..brist på ork och tid..

Kommer det nån tomte tro...?Jamen så klart har vi varit snälla i år med!
Tomten som är 300 hundra år gammal och hade rest ändå från Rovaniemi, jo, han och hans Nisse talade faktist finska till barnens förtjusning, då visste dom att det var den ÄKTA tomten och inte en låtsastomte från Sverige :P


Tillhörande julklappskaoset kräver ingen större presentation...
Sammafattningsvis, julen var precis så magisk och underbar som den ska vara för småbarn! Farmor o Farfar och Mummu o Moffe på plats, tomten och klapparna och spänning..
Sen att Mor i huset var en aning mosig efter dagen... ja det får man ju ta :)
Presentation av Joanna efterlängtade klapp fårni senare. Hon blev alldeless stum och också lite rädd av att hon faktist fick PRECIS det hon önskade sig, att tomten VISSTE !?!?