måndag 1 september 2008

Inlagda/kokta päron och annan höstskörd

Elina önskade att vi skulle göra äppelpaj idag. Sagt o gjort, ut med en hink o plocka äpplen!



Joanna beundrar löken. Sorten är en gammal sort som odlats på min Mormors o Morfars gård i flera hundra år!



Har vi kålmask eller har vi kålmask på kålröttrena????




Tog vara på en del päron idag. Dom är ju tämligen stenhårda o tråkiga att äta rakt av...


Kladdkaka o vispgrädde till det där så.... Mums... Receptet är som följer:









Blanda sockerlag i en kastrull:

4-6 dl socker (jag tog 6 för säkerhets skull..)

1 liter vatten

1 g askorbinsyra (Ska man ha i det före eller efter koket???)


Skala och dela och kärna ur ca. 3 kg päron. Koka i sockerlaget tills dom börjar mjukna.

Lägg frukten i konservglas och häll på lag så att dom nätt o jämt täcks.
Om lagen blivit brun och man vill ha ljus lag kan man koka en ny sats.


Koka in 20 min / 80 grader. ( Men det är en annan historia, googla om ni inte kan ;) )