torsdag 9 april 2009

Ännu en finsk påskdessert!



Pasha

2 äggulor
1 dl grädde
1-3 msk socker (räcker gott med en..)
50 g smör
250 g kesella
1/2 - 1 dl russin
1/2 dl mandel
1-2 msk citronsaft

Vispa äggulor, grädde och socker i en kastrull Värm och rör om tills det tjocknar. Ta bort från plattan och lägg i smöret i klickar, rör hela tiden. Tillsätt resten.

Häll smeten i en ostform/silduk och lägg en tyngd ovanpå (tallrik med en gurkburk hade jag sist :) )Låt pashan rinna i ett dygn, ha ett kärl under som samlar upp vasslen.
Sen är det bara häll upp den på ett fat. Jag gillar den som den är när man har både russin och mandel i den. Annars kan man göra den naturell och servera med grädde och frukt.
(Det är en liten pasha detta, men den går lätt att flerdubbla om man har större middag!)

Snabb-pasha
Blanda ihop 2 dl vispad grädde, 250 g kesella, 2 msk citronsaft, 1/2 dl appelsinmarmelad, 1/2 dl mandel, 1/2 dl russin, 1-2 msk socker, 2 tsk vanilj. Den går också att låta rinna en stund eller servera som den är.