fredag 19 november 2010

Leverlåda och -pastej

I och med slakten, blir det en del att ta vara på. Lever är ju så gott att göa gryta på eller steka biffar av, men det räcker också till lite pastej till julbordet och leverlåda som inte bör saknas på vårt finsk-svenska julbord :)
Jag och min kusin som också hade ett gäng levrar att ta hand om, hjälptes åt och använde min Farmors, hennes Mormors gamla recept för skojs skull. Mycket enkel och god, kan inte misslyckas.
( Ni kanske noterar dom annorlunda formuleringarna i receptet, jag lät dom vara kvar, dom hör till henne ;)

Leverpastej
400 g lever
250 g fläsk-kött
2 dl grädde
4 msk skorpmjöl
2 lök
6 ansjovisfileer (här överdoserade vi lite, det är gott)
3 ägg
3 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 msk sirap (också en lätt överdos här)
1 tsk ingefära
Mal alltihopa väl i en köttkvarn, fodra formen med baconskivor så lossnar pastejen lättare och blir fin. Grädda i ugn i vattenbad 200 grader 2 timmar, täck med folie eller plåt.Vi tänkte givetvis lite fel när vi kokade risgrynsgröt, det ska ju bara kokas med vatten till leverlådan, men det blev vanlig gröt istället..hoppsan, ingen skada skedd, vi vill gärna ha morotslåda också till julbordet och till den ska det vara vanlig gröt, så det blev fixat på samma gång. Leverlådan i bakgrunden.4 kommentarer:

Marlene ♥ sa...

Jävlar. här är det inget köpt i frysdisken på ica maxi. Handgjort från grunden. har jag nog aldrig ätit förut. Visst lagar vi mat här hemma men inte riktigt hemma gjort som förr i tiden. Det här med att slakta och göra gryta och pastaj. Åhh, jag sälkar att äta mat. prova på nytt. Det där skulle jag vilja prova på. Älskar även lever. Om min mamma gör lever måste hon göra åt mig med och komma hem hit med en låda. Detta gäller även en vän till mig om hon gör lammgryta=)

Anonym sa...

Hej!
Vi är två elva åriga tjejer som undrar om vi kan få låna första bilden på leverlådan?
Till en uppgift i skolan där vi ska hålla ett föredrag om finsk mat.

Tacksam för svar!!

Familjen Andersson sa...

Ja, låna ni. Snällt att ni frågar!

Anonym sa...

Tack så mycket!!