torsdag 29 januari 2009

Pannakakor o plättar på längden och tvären

En bieffekt som egna höns och ankor för med sig är att det blir lätt mycket pannkaka i huset. Det är ingen ond sak direkt :)
Vi gillar pannkaka och framför allt gillar vi olika sorters pannkakor! Det finns en hel del variation på det. Några enkla medel är att tillsätta nånting i smeten. T.ex. majs,havregryn, hackad spenat eller nässlor, riven morot eller potatis. Jag kan inte riktigt ranka vilket som är godast ens!!

En annan variant är ju givetvis tjockpannkakan. Det vanliga med fläsk är ju inte fyskam. Men i ärlighetens namn är inte tjockpannkakn särskillt tjock i mitt kök...Den ska vara tunn och knaprig i kanterna och se ut som ett månlandskap :)

Saffranspannkakan inte att förglömma! Det har vi lärt oss uppskatta från gotland. Det är enkelt att göra själv, även om man saknar salmbärssylten. Den är nog ändå godast på gotland en småvarm sommardag i strålande solsken sittandes mot en putsad husfasad och det fläktar lite från havet........... *drömmer mig bort..*

En riktig höjdare är också finska "muurinpohja-lätyt", med lite rågmjöl och fläsk och så gräddas dom i en panna över öppen eld, dom kan man ju dö för! Ett tips: Det serveras hemma hos min mamma ibland ;)

Ryska och amerikanska pannkakor är lite av den tjockare sorten och går inte riktigt hem här..

Crepes? Jajamen! Både med mat-fyllning eller nåt godis, som hackad mandel och klöversirap t.ex...

Våfflor? Jodå, det slinker ner det med, man måste ju variera sig! Våfflor med smör på, det går inte av för hackor, även om det för det mesta blir grädde och rårörd sylt, av nån anledningen är det just till våfflor den rårörda passar bäst..

Men här ska jag avsluta med ett recept som alla kanske inte känner till. Nu har jag skrivit alldeles tillräckligt om pannkisar...

Åländsk pannkaka:

Mannagrynsgröt (5 dl mjölk och 3/4dl gryn)

I svalnad gröt blandas:

4 ägg
1 dl socker
1/2 liter mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1,5 tsk vaniljsocker

Vispa äggen och sockret pösigt, blanda ihop alltihop. Häll över i smord form och grädda i 225 grader 30 min.

3 kommentarer:

Bente sa...

Nu vart man ju sugen på pannkakor ju :-D

Anonym sa...

Mmmm. det låter riktigt gott! Fast om jag nu kokat mannagrynsgröt så äter jag nog hellre upp den än gör pankis på den ;-)

Familjen Andersson sa...

Man kokar givetvis största potatisgrytan med gröt så man får över så det räcker. Inte kokar jag gröt enkom för att göra pannkaka heller :)