tisdag 29 december 2009

Inkörning, steg 1 till 4

Fuskade lite och tog rygg på Emmy o Vendela

Inkörningen börjar med att hästen kan gå i grimskaft och har förstått att det är jag som bestämmer när man går eller står still. Även att den får ett hum om vad jag menar med smakning och proo (Nej, inget töntigt WHÅO eller liknande! edit: och inte heller vill jag låta som en ekorre när jag smackar...)
Samtidigt försäkrar jag mig om att hästen är bekväm med att jag tar den under magen, på öronen och under svansen, det är en bra förutsättning för selning.

Nästa grej är då att lägga till selen och huvudlaget. Första gången brukar jag släppa dom i hagen med utrustningen, vill dom hoppa runt och känna på grejerna så har dom ju då chansen. I det här läget får jag ofta en fingervisning om hur hästens huvud fungerar. Fullt normala hästar brukar gå lite grann och tugga på betet och knipa lite med svansen och fundera. Har också sett några fullständiga tokspel med bock och hopp, det brukar vara dom tuffare typerna som gärna testar gränser några gånger till :) Inte fel.
Men också ett par stycken (tack o lov ovanligt) som har gjort en halvcirkel baklänges och sedan lagt sig för att spela döda.. Dom har inte imponerat med intelligens så många gånger i sina liv senare heller....
Mango räknas till dom fullt normala!

Därefter lägger jag ihop moment ett och två, promenad med utrustning. Då passar jag på att förbereda för tömkörning och backa lite så hästen får förstå att den ska gå före mig.
Också detta var helt problemfritt för Mango, så vi gick raskt vidare till tömkörning! (Inte samma dag alltså..)

Första gången, om jag är ensam som nu. Då tycker jag det är enklast att gå med hästen en bit hemifrån och sedan utnyttja det faktumet att hästar har lite hemlängtan. Första gången handlar mest om att se till att dom ska lära sig ha tömmarna vid sidorna. Vid korsningar där hon vet vart hon ska, tar jag tillfället i akt och styr lite innan, för att hon ska koppla ihop svängen med tömtaget.
Vi tömkörde hem och det gick finfint!
Väl hemma börjar jag direkt från första början med att stanna på gårdsplanen och sela av, det finns ingen anledning att inte lära dom det dom ska kunna från början.

Hädanefter tar vi lite tömkörning ett par gånger i veckan, tills jag känner att hon är helt säker med tömmarna samt har börjat få "mun" är styrbar dvs.
Då hänger jag på ett par slangar av PVC. Men ni får fortsatt rapporter, om ni vill!

Det blev mycket text, men det är några som undrat om min inkörning i allmänhet och om Mangos i synnerhet.

1 kommentar:

malin sa...

Jättebra för mig som är alldeles nybörjare på föl och unghästar, skriv gärna mera !!
Vid vilken ålder börjar du med selen ? Det var ju smart att släppa dem i hagen med utrustningen på :-D Strålande ide´!!
Malin