måndag 4 januari 2010

Lite matblogg som omväxling

Matrester, det ska man ta vara på. Jag vet att det finns folk som ser mig som SNÅL som inte kastar matrester.
Jag talar inte om matlådor, det är inte matrester.
Jag talar inte heller om skrapet från tallriken, det äter djuren.
Inte heller skal eller annat jox som blir över vid tillagning, det åker i komposten om inget djur vi har är spekulant på det.

Här har ni ett utmärkt exempel hur man kan ta vara på POTATISMOS som blivit över, dvs. det fanns bara mos kvar och inget mer att lägga i matlådan, det blev alltså lite rester. Jag gör förresten onödigt mycket mos just pga att jag VILL HA rester av mos :)

Finskt bröd som heter RIESKA. Tag lika delar mos och kornmjöl, blanda det med ett gäng ägg, har inga exakta mått, men kanske två ägg per halvliter mos. Kanske lite salt i om moset inte är väldigt kyddat.
Forma platta rundlar med mjöliga händer, picka med gaffel, grädda 250 grader en kvart ungefär eller nåt, dom ska bli lite brunfläckiga.
Äggsmör är ruskigt gott till! Kokta ägg mosas med smör i (låt äggen svalna) lite salt och svartpeppar på det. Detta ätes med fördel ganska färskt.

Jag har blivit elev på chokladskolan :)Var på kurs nyligen och lärde mig göra praliner. Det var verkligen superkul och jag kommer att fortsätta gå en kurs då och då för att slutligen bli... Pralinör! Visst låter det lite ballt?
Shoppade lös bland formar och choklad och nu ska jag öva lite hemma, så att jag kan det här med gjutning ordentligt, nästa steg blir chokladskulptering.

3 kommentarer:

Familjen Färnevik sa...

Bra tips med moset, jag brukar göra för mycket för att det är hönsens favoritgodis, men nu får jag väl göra ännu mer. =)

Vilka otroligt fina praliner! Vart är det du gått fkurs?

Familjen Andersson sa...

Tack, jag blev lite imponerad själv faktist.. I Nora.

malin sa...

Chokladskolan måste ju vara den bästa skolan :-)