tisdag 4 augusti 2009

Man samlar några vänner och gör en insats

Träden har som sagt varit övrfulla med körsbär och nu börjar det bli på sluttampen. Problemet är bara att dom är så högt, så jag har börjat såga ner träden, har tagit ner en gren här och var för att komma åt att plocka och samtidigt blir träden mindre inför kommande körsbärplockningar..

Titta så smarrigt det ser ut!
Vi plockade 5 liter körsbär av ungefär lika många sorter. Vi använde detta enkla recept:

2 liter vatten
10 dl socker
5 liter körsbär.

Kokade upp vattnet och sockret ordentligt, sen la vi i (o-urkärnade) bären och kokade bra länge. Det brukar stå några minuter i alla recept, men jag tycker nog att dom kan gott koka lite längre, lagen blir godare.
Sen skummade vi av och hällde på burkar. Det blev lite olika varianter. Vissa med en skvätt rom i, andra fick rommen koka med en liten stund för att bli alkofritt och några helt naturella.

Givetvis provsmakning med glass och det så klart jättegott :)

Detta kommer att avnjutas i vinter ihop med chokladkaka, glass, vanlig sockerkaka och grädde eller urkärnade som tårtfyllning.

Förövrigt så har jag kokat jättegod sylt på körsbären med ett vanligt standard sylt-recept och sedan slängde i 85% choklad i den, blev bra! Det slank nog i en skvätt rom i den också......
Körbärspaj, det går inte av för hackor det heller! Ellr körsbärskräm med risgrynsgröt.
Om jag bara kunde, skulle jag plocka massvis med körsbär, man man får väl inse sin begränsning...

1 kommentar:

Anna sa...

Låter riktigt smarrigt! Förväntar mig att detta finns att handla på Mästerodlar dagen!?