tisdag 25 januari 2011

Ibland blir det himla roligt...

Skulle scanna in en sida i kokboken för att illustrera för en vän hur man viker smördeg...o någonstans efter vägen trillar det in ett gammalt foto i scannern. Det är jag och min gamla ponny Honey Bee, efter lite galopp i vattnet på vårkvisten, det ser lite kallt ut.

Men här kommer receptet på pirogerna!

1 ägg
2 dl vatten
(1 msk konjak om man vill det)
1 tsk bakpulver
450 gr mjöl
450 gr smör

Vispa ägget, häll i vattnet och sedan blandar du i mjölet och bakpulvet. Blanda till en boll, men kör inte för länge i maskin, då blir det segt.

Kavla ut degen till en stor rektangel. Nu kommer smöret med i bilden!
Lägga smöret som bilden visar, i mitten på degen och vik över kanterna. Kavla ut alltihopa igen lika stort som det var när du la på smöret. Vik likadant igen, fast utan smör, och kavla. Gör det en gång till.

Nu tar du jättemycket mjöl på bordet innan du börjar kavla ut den sista gången, det är så jävligt om man pajar degen det sista man gör!

Nu kan du skära av degen till två delar. Kavla ut dom en i taget till en tunn och stor rektangel. Nu lägger du fyllningen i högar. Har du gjort lika stort som jag, ryms det 6 högar på en deghalva. Det ska bara vara på ena halvan, för den andra halvan viker du över fyllningen, kant i kant. Tryck till lite mellan högarna så du ser dom tydligare.
Nu tar du en degskärare eller kniv och skär mellan högarna så att du får ut pirogerna. Ta sedan en gaffel och tryck till kanterna så att dom fastnar ordentlig i varandra och blir snygga!

Pensla med uppvispad ägg med pytteliten skvätt vatten i och grädda i 225 grader. Ta ordentligt med ägg, det blir bara fint o gott om det är riktigt mycket.
Jag kommer aldrig ihåg att kolla hur länge, men när det börjar lukta pirog i huset, då brukar dom vara klara.

FYLLNINGEN DÅ?? Undrar ni nu?

Man kan fylla piroger med precis vad som helst som man tycker är gott. Bara man ser till att det är lite kladdigt.

Dagens piroger fyllde jag med följande: Strimlad vitkål och morot, vitlök, lök, köttfärs, chili, salt, spiskummin, svartpeppar och mejram. Wokade alltihopa och för att få det lite extra kladdigt och gott, blandade jag i kinesisk ostronsås det sista.

En mer udda pirogfyllning från Finland, som jag faktist glömt bort, är laxpirog med ris, kokta ägg och gravad lax. Ska nog ta och chocka min amilj med det någon dag, det är godare än det låter! Såg receptet precis när jag bläddrade i min gamla finska kokbok!

Jättegott är också en riktig gammal finsk klassiker som säljs i varenda gatukiosk med lite goda tillbehör: Lihapiirakka, man fyller den med köttfärs och ris och en himla massa lök och FRITERAR pirogen istället för att grädda i ugnen. Smaskig kaloribomb som man hugger skog på en halv dag!

Inga kommentarer: