måndag 31 januari 2011

Seriöst gott (och nyttigt)


Vad passar bättre en kulen vårvinterdag än göra en rejäl laddning musli?


För flera år sedan fick jag ett recept av A. på http://www.anna-forsberg.se/. Sedan dess har nog receptet ändrat ingredienser eftersom, men grunden är den samma!


Så här såg det ut idag:


1,5 liter gryn (vete, bovete, råg, havre och korn)

2,5 dl solrosfrön

1 påse riven kokos

1,5 påse hel mandel

2 dl farinsocker


Blandas med:


2,5 dl varmt vatten och MYCKET honung, kan ej riktigt ange mängden, flera matskedar iallafall ;) Låt honungen smälta i vattnet och blanda sedan detta försiktigt med grynen, se upp så att det inte blir för finfördelat, det är gott med lite "klumpar"!
edit: en liten skvätt olja har jag lagt till också, det glömde jag skriva från början


Rosta detta i ugnen på en plåt, inte allt på en gång, delat på kanske 4 omgångar i drygt 200 grader, rör om så fort det börjar bli färg på grynen.


Låt svalna. Blanda sedan i klippta, torkade aprikoser, russin, äkta vanilj, linfrön, pumpakärnor och ett par nypor salt!


Det fina är att man kan använda nästan vad som helst, som man tycker är gott. Man behöver inte rosta allt, man kan välja att bara rosta nötterna, eller bara grynen..eller allihop..och använda vilken torkad frukt som helst..eller bär. Måste inte vara vanilj heller, ta kanel om du gillar det..eller choklad ;) Mängderna är inte heller exakta.

1 kommentar:

malin sa...

Nämen det låter underbart gott, ska provas !!